Hogyan lehet megőrizni a máj egészségét?

Hogyan lehet megőrizni a máj egészségét?

A máj a legfontosabb mirigy a testben. Számos olyan funkciót hajt végre, melyet nem tud a szervezetünk más része helyettesíteni. 500 különböző anyagcsere-tevékenységben vesz részt, amelyek nélkül az emberi test rendes működése nemcsak nehéz, de valósággal lehetetlen. Az emésztés kulcsfontosságú szerepe mellett, felelős a tápanyagok vérben történő eloszlatásáért is, amely biztosítja a test számára a normális működéshez szükséges összes alapvető anyagot. Legfontosabb feladata a méregtelenítés vagy a vér tisztítása, amelyen keresztül a test megszabadul az összes szennyeződéstől és méreganyagtól, amely a testet károsíthatja az emberben.

A máj jellemzői

A máj egy tojásszerv, amely közvetlenül a hasüreg alatt helyezkedik el, és körülbelül másfélszeresét nyomja felnőttkorban. Csak akkor működhetnek megfelelően, ha egy perc alatt fél liter vér áramlik a májsejteken, így jellegzetes vörösesbarna színt kapnak, de ez csak a megfelelő tápanyagok és az oxigén folyamatos táplálásával érhető el, és amennyire lehetséges, elkerülvén olyan szokásokat, amelyek a máj savasodásához vezethetnek.

Milyen szerepe van a májnak a méregtelenítésben?

A máj kiválogatja az epét, amely az epehólyagban tárolódik, és a vékonybélbe áramlik, ezáltal hozzájárulva a jó emésztéshez. A máj megfelelő működése ezért alapvető fontosságú a testből származó toxinok erőteljes emésztése és táplálkozása miatt, mivel bármely rendellenesség a működése során, fontos fizikai és pszichológiai következményekkel járhat, amely az egész immunrendszer leépülését okozhatja. Mivel a máj a működéséhez szükséges alapvető összetevőkkkel jön a vérbe, olyan táplálékfelvételhez vezethet, amely rendkívül gazdag a szénhidrátokban és zsírokban. Ilyen esetben elzsírosodhatnak és nem tudják megemészteni a jótékony molekulákat, amelyeknek át kell jutniuk a véren keresztül.

A májfáradás okai

A májkárosodás általában hat fontos tényező miatt következik be:

 • Tartósítószereket, stabilizátorokat, herbicideket, peszticideket, stb. tartalmazó élelmiszerek,
 • Szennyezett környezet, amelyet a kipufogógázok, a dohányfüst, a nehézfémek, az ipari oldószerek stb. magas jelenléte okoz,
 • Nagy mennyiségű hús, zsíros étel és cukor fogyasztása,
 • Szénhidrátban gazdag élelmiszerek fogyasztása,
 • Gyakori alkoholfogyasztás,
 • Olyan kozmetikai termékek használata, amelyek akadályozzák a pórusokat, és ezáltal ellehetetlenítik a toxinok helyes kiválasztódását a testből az izzadás révén.

A hasi zsír az elhízott máj jele is lehet!

A szlovéneknek csaknem egyharmada elzsírosodott májjal küzd, de sokan még ezt sem tudják. Az elhízás, a cukorbetegség, a gyors öregedés és a szívbetegség szinte mindig összefügg ezzel a májproblémával. Amikor a máj túlterheli a felesleges zsírt és az egészségtelen táplálékból származó toxinokat, a zsír elkezd felhalmozni a májfalakon belül, ami a zsír felhalmozódásához vezet, láthatóan a hason és a has körül. Ennek legnagyobb oka a cukor és az egészségtelen szénhidrátok használata, valamint a túlzott alkoholfogyasztás is.

Mivel a májfunkció a zsírszaturáció miatt nagyon bonyolult, feladataik egy részét más szervekre ruházzák át, és így tovább terhelik őket. Az hasi fájdalom egyre több inzulint termel, és a sejtek fokozatosan ellenállóbbak, ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. A metabolizmus lelassul, és a toxinok az emésztőrendszerbe töltődnek, további súlygyarapodást és rosszabb egészségi állapotot váltanak ki. Csak a máj detoxifikációja javíthatja.

A májsavasodás leggyakoribb jelei

A modern táplálkozási szokásokkal a májat nagyon gyorsan elsavasodhat. A leggyakoribb intő jelek:

 • krónikus fáradtság,
 • fogyásképtelenség,
 • a zsír felhalmozódása a has, a csípő és a derék területén,
 • emésztési problémák,
 • depresszió,
 • ingerlékenység,
 • agresszív viselkedés
 • negatív hangulat
 • hangulatváltozások,
 • a test bizonyos részeinek szivárgása.

Miért van a méregtelenítésben ekkora szerepe a táplálkozásban?

Az elsavasodott máj legfőbb okozója a nagy mennyiségű hús. A máj nem képes feldolgozni nagy mennyiségű toxinokat, melyeket a fehérje lebomlása okoz, így azok egy része a szervezetben marad, ami még nagyobb májterjedést eredményez. A túlterhelt máj nem képes megbirkózni a korszerű vegyi anyagokkal, amelyek károsíthatják a májsejteket, és akár májzsugorodást is okozhat.

Hogyan lehet méregteleníteni a májat?

 • Ne fogyasszon nagy mennyiségű, előre feldolgozott élelmiszert.
 • Fogyasszunk ökológiai termékeket és kerüljük a konzerveket.
 • Szabjon határt az alkohol, a hús és cukor fogyasztását illetően és kerülje a zsíros ételeket.
 • Cserélje le a kozmetikai termékeit is természetes alapanyagúra.
 • Ha van rá lehetősége, válassza inkább a tiszta, zöld környeztetet a mindennapi életéhez.
 • Gazdagítsa étrendjét táplálékkiegészítőkkel, ami felgyorsítja a toxinok elválasztását a szervezetből.

Hogyan javíthatja a májfunkcióit és előzheti meg a savasságot és a zsírfelületet?

A látens savasság manapság már teljesen hétköznapi dolog. A máj a legfontosabb tisztító testként működik, amely sok időt tölt a zsírban gazdag ételek feldolgozásában és az alkohol, valamint a szennyezett részecskék káros hatásainak kiküszöbölésével. Ezek belégzéssel vagy étellel kerülnek a szervezetbe. Bizzonyos mértékig elkerülhető a rossz szokások elhagyása, de ez nem elég. A máj detoxikálásában nagy szerepet játszik az articsóka, a rozmaring és a fekete retek, melyek nem csak felgyorsítják és megkönnyítik e a méregtelenítést, hanem elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot is biztosítanak a szervezetnek, mely javítja az egész szervezet jóllétét és egészségi állapotát. Az étrendkiegészítő azok számára ajánlott, akik javítani szeretnék életminőségüket.

 Csomag: Egészséges bél

Iratkozzon fel a legegészségesebb hírekért!

Ön nemcsak az egészséges ételeket, de a recepteket is kedveli? Jobb életminőségre vágyik?
Akkor Ön a jó helyen jár!

Minden jog fenntartva. © 2017